
Scrisoare deschisa catre RetuRO despre contractul cadru cu comerciantii
Către echipa RETURO SISTEM GARANTIE RETURNARE SA
Prin prezenta scrisoare deschisă dorim să exprimăm câteva preocupări și sugestii cu privire la draftul de contract cadru cu comercianții propus recent dezbaterilor.
Suntem conștienți de importanța Sistemului de Garanție și Returnare (SGR) și de eforturile depuse de RetuRO în implementarea acestui sistem. Ne dorim să contribuim la formularea unui acord care să fie benefic pentru toți comercianții, si mai ales sa nu neglijeze interesele comercianților mici și mijlocii.
În deschidere este important de re-amintit că retailerii nu sunt producatorii ambalajelor ce fac parte din SGR (nu sunt poluatori), și ar trebui priviți ca un partener facilitator în implementarea SGR. Ca atare, trebuie încurajați sa participe la acest proiect și nu împovărați mai mult decât sunt deja împovarați de obligațiile legale ce le revin.
Privind SGR prin lupa comercianților mici și mijlocii, sunt câteva aspecte ce au o importanță deosebită în a influența gradul de implicare a acestor comercianți în SGR și sunt aplicabili în mod generic întregului contract. Anume:
- Spațiul de comercializare și depozitare este o resursă foarte valoroasă și trebuie minimizată utilizarea acestuia pentru depozitarea ambalajelor prin stabilirea unui număr redus de saci de ambalaje necesare efectuării ridicării de către RetuRO, precum și stabilirea cadenței de ridicare. Niciunul dintre aceste aspecte nu sunt menționate in contractul cadru, astfel că acești comercianți nu se pot pregăti adecvat pentru lansare.
- Valoarea garanțiilor plătite la achiziția de băuturi precum și cele plătite către consumatori poate reprezenta o pondere mare în cash-flow-ul comercianților mici și mijlocii, iar impactul asupra cash-flowului trebuie minimizat de către RetuRO. Spre exemplu, blocarea cash flowului cu valoarea garanției pentru 3000 de ambalaje lunar presupune o suma de 1500 RON blocată, o valoare mare pentru un comerciant mic.
- Prezenta unor penalităti in contract (precum cele propuse) va atârna mai greu decât beneficiile obținute, si va descuraja comercianții mici si mijlocii să fie activi implicați în SGR. Propunem să se revizuiască aceste penalități și să se găsească modalități mai juste de a gestiona eventualele nereguli.
- Dorim să subliniem importanța transparenței și a stabilității în procesul de negociere a contractului, iar amânarea stabilirii unor detalii cruciale pentru un viitor “manual SGR” sau comunicarea acestor detalii ulterior semnării contractului nu este încurajator pentru comercianții mici și mijlocii, care nu sunt reprezentați in acționariatul RetuRO.
- Comercianții mici și mijlocii nu dispun de echipe legale extinse care sa ii ajute în interpretarea contractului de 44 de pagini, cu termenii și formulări complexe prezente în acesta, într-un interval de doar 20 de zile. Astfel propunem o re-formulare a contractului pentru a fi mai ușor de înteles de către toti participanții.
Punctual, avem urmatoarele obiecții cu privire la contractul cadru propus:
- Articolul 3.7 menționează necesitatea unei documentații care sa ateste restituirea garanției, dar nu menționează formatul acestei documentații, modul de furnizare, etc. Vă rugăm să menționați aceste detalii.
- Articolul 4.1.a.ii menționează doar deducerea diferențelor, însă ar trebui menționată o “echilibrare” a lor pentru a putea avea in vedere si scenariul in care anumite sume trebuiesc compensate catre comerciant (si nu doar deduse de la comerciant)
- Articolul 4.3 este ambiguu daca factura este emisa pentru fiecare punct de preluare.
- Articolul 4.3.d ar trebui sa mentioneze raportarea pe tip de materiale si pe volum, deoarece pentru sticla volumul impacteaza valoarea tarifului de gestionare
- Articolul 4.4 face referire la conditionarea emiterii facturii de primirea “acolo unde este cazul” a Rapoartelor de la comerciant. Ajuta sa fie mentionat ca aceste rapoarte se aplica doar punctelor de preluare automate. Ce se intampla daca acelasi comerciant are si puncte de preluare automata si manuala? Pentru acei comercianti cu ambele tipuri de puncte factura pentru punctele manuale nu va fi emisa pana la primirea rapoartelor pentru punctele automate?
- Articolul 4.5 – termenul de notificare de 5 Zile este prea scurt pentru comerciantii cu puncte de preluare manuala. Acest termen trebuie extins.
- Articolul 4.5 – mentioneaza la modul generic “documente relevante” pentru pentru justificarea obiectiilor, insa nu sunt specificate care sunt acestea in mod practic pentru comerciantii cu puncte de preluare manuala.
- Articolul 4.7 – mentioneaza un termen de plata pana in ultima zi lucratoare a lunii. Acest termen trebuie scurtat pentru a reduce impactul asupra cash-flow-ului comerciantilor.
- Articolul 10.2 – Modificarile aduse contractului ar trebui comunicate pe adresa de email a comerciantului, din moment ce RetuRO dispune de aceasta informatie, si nu doar ublicate pe site.
- Articolul 10.3 – Lasa loc unui comportament ne-echitabil fata de comerciantii care nu reprezinta cel putin 30% din produsele in Ambalaje SGR comercializate. Ar trebui ca toti comerciantii sa poata propune schimbari legislative, cu atat mai mult cu cat o buna parte din comerciantii mici si mijlocii sunt membrii ai unor asociatii de comercianti.
- Articolul 20.3– nu mentioneaza daca disputele se transmit in scris pe mail sau prin posta.
- Anexa 2, Articolul 1.12 – exista contraventii specificate in legislatie pentru aceasta, nu este necesar sa se impuna penalitati. In plus, penalitatile nu sunt una din sursele de venit ale administratorului SGR asa cum se mentioneaza in legislatia aplicabila.
- Anexa 2, Articolul 3.1.2 – Ce se intampla daca RMV-ul nu functioneaza? care sunt obligatiile comerciantului in acest caz? Sa preia manual, sau sa amane colectarea?
- Anexa 2, Articolul 3.3.4 – Nu este mentionat cum va fi facut Registrul Ambalajelor disponibil pentru comercianti, cum il va primi si cum il va putea folosi. Va rugam adaugati aceasta informatie.
- Anexa 2, Articolul 3.4.2 – este necesar sa se stabileasca o valoare maximala a pretului acestor materiale, pentru a ne putea planifica.
- Anexa 2, Articolul 3.4.2 – de ce este necesara comandarea kitului de pornire, de ce nu se trimite automat ca sa fie mai facil procesul pentru comercianti?
- Anexa 2, Articolul 3.4.4 – mentioneaza containere “din” si nu “pentru” sticla
- Anexa 2, Articolul 4.1.2 – nu este clar cine va intocmi documentele, daca comerciantul sau furnizorul de Logistica, daca exista modele standard, daca vor fi printate sau digitale, etc. Va rugam sa specificati toate aceste detalii.
- Anexa 2, Articolul 4.1.2 poate genera un blocaj in care furnizorii vor ridica obiectii doar pentru a nu colecta ambalajele. Este de preferat ca obiectiile sa fie precizate in documentatie, insa sa fie verificate de catre RetuRO la punctele de sortare si numarare.
- Anexa 2, Articolul 4.1.3 – Nu este clar daca Comerciantul poate inspecta doar informatiile documentate, sau si ambalajele considerate ne-corespunzatoare. Ce se va intampla cu Ambalajele Ne-Corespunzatoare ajunse la punctul de sortare si numarare? Vor fi aruncate, sau valorificate?
- Anexa 2, Articolul 4.1.4 – Exista contraventii mentionate in HG 1074/2021, asa ca penalitatile din partea RetuRO nu sunt necesare, si vor crea reticenta pentru comercianti in a participa la SGR. In plus, chiar daca ambalajele sunt necorespunzatoare, o parte din ele vor putea fi in continuare valorificate dpdv al materialului ambalajului (spre exemplu pentru un PET care ajunge fara eticheta nu se va plati garantie, dar nu cred ca RetuRO il va arunca la groapa de gunoi, ci il va valorifica. In plus, penalitatile nu sunt una din sursele de venit ale administratorului SGR asa cum se mentioneaza in legislatia aplicabila.
- Anexa 2, Articolul 4.1.5 – nu este clar cine va intocmi documentele, daca comerciantul sau furnizorul de Logistica, daca exista modele standard, daca vor fi printate sau digitale, etc. Va rugam sa specificati toate aceste detalii.
- Anexa 2, Articolul 4.1.7 – Nu este mentionat formatul si locatia acestei raportari ce trebuie transmisa cu ocazia fiecarei preluari de ambalaje SGR. Va rugam sa o specificati.
- Anexa 2, Articolul 4.2.3 – Este necesara mai multa transparenta cu privire la modalitatea si cadenta de preluare pentru a putea avea mai multa predictibilitate asupra procesului si implicatiilor la punctul de preluare organizat de comerciant.
- Anexa 2, Articolul 4.2.4 – numar minim de ambalaje si saci ce pot fi preluati impacteaza foarte mult logistica de la magazin, pentru comerciantii mici. Cum putem semna un contract care nu mentioneaza care este acest numar minim, un detaliu care este atat de relevant pentru comerciantii mici? Acest detaliu trebuie mentionat in contract.
- Anexa 2, Articolul 4.2.10 – Nu este detaliat ce inseamna costuri rezonabile de transport, si cum se calculeaza ele. In functie de distanta de la care vine comerciantul, sau in functie de cantitatea de ambalaje, sau altfel?
- Anexa 2, Articolul 5.1.5 – nu este mentionat unde se vor face disputele si ce inseamna “dovada considerata necesara. Va rugam detaliati.
- Anexa 2, Articolul 5.2.4 – Nu este clar cum difera acest articol de articolul 4.1.3
- Generic: Cand va aparea manualul SGR?
Vă rugăm să luați în considerare aceste sugestii în procesul de finalizare a contractului cadru. Înțelegem că RetuRO dorește să implementeze SGR cu succes și suntem dispuși să contribuim la acest efort prin dialog și colaborare pentru a ajunge la un acord care să fie în beneficiul ambelor părți.
Vă mulțumim pentru atenția acordată și așteptăm cu interes o discuție constructivă.
Cu respect,
Echipa Kolecto, reprezentată de administrator Bărăitaru Marius Mihăiță
Buna ziua. Reprezint un comerciant mic din mediu rural. Foarte bune toate obiectiile. Eu am o mare nedumerire in privinta depozitarii. Este o discrepanta intre colectarea manuala si cea automata. In cazul unui RVM, daca este plin sau nu functioneaza, practic consumatorul nu poate primi garantia, dar in cazul colectarii manuale, daca nu mai avem saci si spatiu, inteleg ca nu putem refuza colectarea. Fiind in mediul rural, ma indoiesc ca masinile de ridicare vor veni cand le chem eu . Estimam un volum destul de ridicat si nu stim cum sa gestionam. Desi suntem sub 200 mp, UAT-ul nu cred ca va dori o asociere si nici nu stiu ce presupune asta. Cum ne poate pe noi obliga legea sa primim un numar nelimitat de ambalaje daca nu avem spatiu, sau daca asta ar implica angajarea unui om special pentru asta ? Anticipez ce se va intampla, clientii vor merge la supermarket in oras ,si apoi vin la noi sa ne aduca ambalajele si sa le dam garantia . Bani de unde ? Pe langa toate taxele si impozitele in crestere, mai avem nevoie si de o suma de bani blocata pentru garantii , saci, sigilii etc. Ca sa nu mai zic ca nu avem voie sa turtim peturile si dozele . Nu stiu daca ei stiu ce inseamna 2-3 saci de peturi / doze intacte zilnic ca spatiu de depozitare. Ma mai gandesc si la situatia cand noi dam garantia clientului si ambalajele sunt refuzate la punctul de sortare. Practic suntem la mana manipulatorilor de saci care ma gandesc ca vor fi oameni nu prea interesati de ambalajele noastre . De ce nu se face un PV la predarea deseurilor ? Daca ei deterioreaza sacii aia pe traseu pana la sediu, cum suntem noi despagubiti ?
Ana, multumim pentru mesaj, si inainte de toate te rog sa trimiti aceste observatii si catre RetuRO la adresa consultare@returosgr.ro Ingrijorarile tale sunt valide, si rezoneaza cu cele ale multor altor comercianti mici cu care am discutat.
Voi incerca sa raspund punctual cu perspectiva noastra, pe baza informatiilor pe care le avem.
– Intr-adevar, legislatia nu prevede o situatie cand poti refuza colectarea (din lipsa spatiului sau orice alt motiv), probabil din teama de a nu se folosi ca o portita de scapare de catre unii. Pentru ca nu este reglementat in legislatie, nu este ceva ce poate fi adaugat de RetuRo in contract (caci ar contravine legislatiei).
– Programul si frecventa de colectare precum sinumarul de saci de plastic necesari sunt determinati de un algoritm pe baza volumului estimat de ambalaje pe care il veti colecta. Deci puteti influenta aceasta frecventa prin acest volum estimat
– Contractul cu comerciantii in forma actuala (articol 4.2.9) prevede ca RetuRo sa plateasca o penalizare de 20 EUR pentru fiecare zi de intarziere in a ridica ambalajele
– Contractul cu comerciantii in forma actuala (articol 4.2.10) prevede posibilitatea comerciantilor de a transporta singuri ambalajele la centrul de sortare, sub anumite conditii
– Estimam ca in primele luni ale SGR numarul de ambalaje efectiv colectat va fi scazut (producatorii vor avea inca stocuri din produse in ambaje fara garantie). Aceasta perioada poate fi folosita pentru calibrare.
– Referitor la posibilitatea respingerii ambalajelor la centrul de numarare – se poate disputa in termen de 5 zile numarul de ambalaje numarat, insa nu este clar cum se solutioneaza o astfel de disputa, cum trebuie dovedit cine are dreptate – am ridicat acest punct catre RetuRo
– Intr-adevar, nu se cunoaste (cel putin nu public) numarul de UAT-uri si ADID-uri care vor infiinta puncte de preluare (si noi ne asteptam sa fie foarte scazut in acest punct). Acesta este un aspect important, si am solicitat ministerului mediului aceste informatii, insa nu le-am primit inca.
Multumim pentru comentariu! Sper ca informatiile au ajutat.