5 mituri legate de SGR inainte de intrarea in vigoare

Mai sunt doar cateva zile pana la data de 30 Noiembrie 2023, cand Sistemul de Garantie Returnare intra in vigoare. Si inca sunt multe neintelegeri legate de sistem, cum functioneaza, si ce responsabilitati avem (sau nu). Asa ca ne-am gandit sa demontam cele mai importante 5 mituri, ca sa pasim cu dreptul in Hora Reciclarii.

1. FALS: Cei 50 de bani per ambajal sunt o taxa

Cei 50 de bani pe care-i vom plati pe ambalajele de bauturi sunt o garantie, pe care o primesti inapoi cand returnezi ambalajul. E ca si cand doar imprumuti ambalajul de la producator, si ca sa fii motivat sa-l duci inapoi in conditii bune ti se percepe o garantie. Ca atunci cand inchiriezi un apartament sau o masina si pe langa chirie platest si o garantie, numai ca la un nivel mai mic. Ambalajele care au garantie sunt cele cu simbolul “Ambalaj cu garantie” (ca-n poza din articolul acesta, numai ca mai mic)

2. FALS: Magazinul meu e prea mic, noi nu suntem obligati sa preluam ambalaje

Cel putin acum toti comerciantii de bauturi in ambalaje SGR sunt si obligati sa preia ambalajele goale si sa returneze garantia consumatorilor. Cei cu spatii comerciale mai mici de 200mp pot sa paseze responsabilitatea fie catre o alta locatie de sub 200 mp, fie catre primarie. Dar pentru asta-ti trebuie un acord semnat cu respectivul. Daca nu infiintezi punct de preluare amenda este de “doar” 20.000 – 40.000 RON. Adica intre 4.000 si 8.000 de euro. Cu adevarat exceptati de la obligatia de a prelua ambalaje sunt cei care vand doar online sau prin automate de vanzare.

3. FALS: Pe 30 Noiembrie o sa vina buluc ambalaje in magazine

Producatorii si comerciantii inca mai au stocuri bune din bauturi in ambalaje fara garantie. Asa ca o sa mai treaca o perioada (poate o luna?) pana cand vor aparea ambalaje cu garantie (cu simbolul respectiv) la raft, si apoi si sa fie returnate. Sigur, la inceput vor fi cativa consumatori care vor incerca sa-si “ia banii” de pe ambalaje fara garantie, dar in timp vor invata ca n-au cum. Bauturile in ambalaje fara garantie pot fi vandute pana pe 30 Iunie 2024.

4. FALS: Comerciantii au numai responsabilitati, nu si beneficii

Pe langa faptul ca ajuta ca ambalajele sa nu ajunga pe strazi si in rauri (multumim!), cei care organizeaza puncte de preluare ale ambalajelor sunt rasplatiti cu ceea ce se numeste “tarif de gestionare“. Un fel de onorariu ca ai primit si tinut ambalajele la tine in magazin. In functie de cum preiei ambalajele (cu o masina automata, sau manual), de tipul ambalajului (plastic, metal, sticla) si de volumul ambalajului (sub sau peste jumatate de litru) variaza si tariful de gestionare pe care il primesti. spre exemplu, daca preiei manual o sticla de 0,75L primesti 16,5 bani.

5. FALS: Nu o sa functioneze la noi, nu e lumea obisnuita

In toate tarile in care s-a aplicat un Sistem de Garantie Returnare gradul de reciclare pentru materialele incluse in sistem a fost de minim 84%, ajungand chiar la 96%. Sistemul cu siguranta o sa functioneze si o sa ajute la cresterea semnificativa a gradului de reciclare. Ramane de vazut daca ne atingem si obiectivele de reciclare la nivel de tara.

In incheiere...

Speram ca informatiile oferite in acest ghid te ajuta sa intelegi mai vine sistemul de garantie returnare, sa iti raspunda unor intrebari pe care le ai si sa te ajute sa iei cele mai bune decizii pentru afacerea ta. Pentru orice alte intrebari legate de SGR sau Kolecto contacteaza-ne. Ne bucuram sa te ajutam!

Descarca aplicatia Kolecto pentru colectarea manuala a ambalajelor SGR