Colectare automata sau manuala - care este cea mai potrivita pentru spatiul tau comercial?

 

Modul in care doresti sa organizezi punctul de returnare este in totalitate la alegerea ta. 

Stim, nu toate aspectele legislative sunt clarificate, iar pentru primele luni numarul de ambalaje SGR returnate va fi scazut, asa ca poate nu te simti presat sa alegi modul de organizare. Insa pentru ca alegerea nu este simpla, vrem sa iti prezentam obiectiv cele doua variante ca sa poti lua cea mai buna decizi pe termen lung. 

 

Investitia initiala

Poate cel mai important dintre toate aspectele ce trebuiesc luate in calcul este cel al investitiei initiale in organizarea punctului de returnare.

Punctul de returnare automata presupune folosirea unui automat de preluare a ambalajelor care se numeste Reverse Vending Machine (RVM). Costul acestor aparate incepe de la 15 000 de euro + TVA. Achizitia lor se poate face si in leasing, la o rata lunara de circa 300 de euro pentru 5 ani.

Se adauga si costurile amenajarii unui spatiu care sa adaposteasca RVM-ul la exteriorul spatiului comercial, atunci cand acesta nu se poate instala in interior sau intr-o anexa existenta, si costul de racordare a RVM-ului la curent electric.

Organizarea unui punct de preluare manuala nu presupune achizitia obligatorie a unor echipamente, astfel costul initial este zero.


Preluarea manuala a ambalajelor nu presupune un spatiu dedicat, ambalajele putand fi preluate in spatiul comercial si doar depozitate intr-un loc in care sa nu deranjeze activitatea comerciala

Preluarea manuala nu necesita racordarea la utilitati.

Numarul ambalajelor colectate

Un aspect important in luarea deciziei este numarul de ambalaje pe care te astepti sa il colectezi in spatiul tau comercial

Un RVM devine profitabil la un numar minim de 200 de ambalaje colectate zilnic. Calculul este facut luand in considerare un cost al RVM-ului de 300 EUR / luna, un tarif de gestionare de 0.2 lei primit pentru fiecare ambalaj colectat, precum si faptul ca o parte din garantiile inapoiate clientilor vor fi folosite pentru a cumpara produse din spatiul dumneavoastra comercial.

Un numar prea mare de ambalaje colectate manual ar putea perturba activitatile comerciale, in special in orele de varf. Daca consideram ca activitatea comerciala nu ar fi perturbata de cate un client care sa returneze in medie 3 ambalaje la fiecare 10 minute, atunci veti putea colecta manual 150 de ambalaje zilnic fara un impact semnificativ asupra activitatii comerciale

Spatiul ocupat

Pentru multe puncte comerciale problema spatiului este una apasatoare, iar prin faptul ca organizati un punct de preluare, pe langa spatiul comercial si de depozitare a produselor veti avea nevoie potential de un spatiu in care sa faca preluarea ambalajelor, si un spatiu in care sa se depoziteze ambalajele preluate.

Spatiul ocupat de cele mai mici si ieftine dintre RVMuri este de peste 0.5 mp. In plus fata de acest spatiu este nevoie de un spatiu in care sa se depoziteze ambalajele preluate.

Activitatea de preluare manuala nu necesita un spatiu dedicat. In schimb, deoarece este interzisa compactarea ambalajelor preluate manual, pentru punctele de preluare manuala spatiu de depozitare necesar este mai mare decat in cazul unui punct de preluare automata.

Preferintele consumatorilor

In cazul in care un consumator are access imediat atat la puncte de preluare automata cat si manuala, alegerea locului in care vor returna ambalajele va fi in functie de preferintele fiecaruia.

Din comoditate, majoritatea consumatorilor vor prefera sa returneze ambalajele la punctele de preluare automata.

Punctele depreluare manuala vor fi preferate de clientii fideli ai spatiilor comerciale cu astfel de puncte.

Personalul spatiului comercial

Indiferent de modul de preluare, personalul spatiului comercial va trebui sa fie familiarizat cu procesul de colectare. Insa in anumite situatii impactul presonalului poate fi mai ridicat.

In cazul preluarii automate interventia personalului asupra procesului de colectare este mai scazuta, acestia trebuind sa se ocupe de depozitarea ambalajelor colectate, si inlocuirea sacilor RVM-ului dar nu si de preluarea efectiva.
Riscul de eroare umana in timpul colectarii automate este scazut, deoarece RVM-urile au o serie de senzori care verifica integritatea ambalajului si eligibilitatea la SGR. Riscul de eroare umana este totusi posibil in procesul de depozitare, in cazul ambalajelor din sticla (deoarece acestea se pot sparge), insa nu si in cazul ambalajelor din plastic sau metal care sunt compactate la preluare.

Chiar daca cel mai probabil nu va fi nevoie sa angajati peronal dedicat pentru a efectua preluarea manuala, personalul existent va fi impactat de faptul ca vor trebui educati cu privire la procesul de preluare, dar si de faptul ca vor petrece timp pentru a prelua ambalajele de la consumatori.

In cazul preluarii manuale riscul de eroarea umana este mai ridicat, deoarece personalul poate prelua ambalaje care nu sunt eligibile in SGR, sau a caror integritate este compromisa.

Speram ca informatiile de mai sus te vor ajuta sa iei o decizie. Insa daca ai nevoie si de alte informatii nu ezita sa ne contactezi

Descarca aplicatia Kolecto pentru colectarea manuala a ambalajelor SGR